CAMERAMAN

In het begin was het een noodzaak om zelf mijn content te draaien, maar na verloop van tijd werd het ook een passie. Een goed eindproduct vereist het beste verhaal, het pakkendste beeld en de zuiverste klank.  Giet daar dan nog de saus over in de montage en je kan veel bereiken.  Als regisseur leek het me dan ook logisch om al deze aspecten beter te leren kennen en te beheersen.   Daarbij vind ik het belangrijk om te werken met eigen materiaal.  Je kent het na een tijdje echt van binnen en vanbuiten en je weet perfect hoe je er iets uit kan halen. Hieronder vind je een greep uit mijn eigen arsenaal.

Sony FS7 filmcamera

Na een paar maanden onderzoek kwam ik op deze camera uit als beste keus, met een paar redenen: 

1) Er wordt tegenwoordig veel gefilmd met fototoestellen, omdat je daar de mooie fotolenzen op kan gebruiken én omdat de beeldsensor groter is dan de gemiddelde videocamera. De FS7 heeft ook de voordelen van het filmen met een fototoestel: grote sensor én de mogelijkheid tot het gebruik van fotolenzen. Dit betekent: mooi beeld! En zonder rolling shutter of overheating zoals bij de kleinere dslr-systemen.

 

2)De FS7 heeft de mogelijkheid tot filmen in 4K resolutie. De meeste video’s, op internet en op tv, zijn tegenwoordig HD. Dat betekent 1920 pixels in de breedte. 4K betekent 4000 pixels in de breedte. Het voordeel van opnemen met ‘teveel’ pixels, is dat je naderhand nog kan ‘inzoomen’ op je beeld, zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor is er in de nabewerking veel meer mogelijk en kan een beter en creatiever eindresultaat bereikt worden. 
 

3)Slowmotion is een leuk effect, wat kan zorgen voor een dynamisch en bijzonder beeld in een video. Om goede slowmotion beelden te maken, moeten de beelden met een hogere framesnelheid worden opgenomen. Niet iedere camera heeft deze optie. De FS7 biedt 50% slowmotion in 4K en tot 15% in HD. 
 

4) De FS7 heeft uitgebreide kleurinstellingen (gamma). Door dit goed te gebruiken, wordt het dynamisch bereik van de camera veel groter, wat betekent dat je een groter bereik van licht en donker op kan nemen. Hierdoor ben je minder beperkt tijdens het opnemen. De meest gebruikte is het SLOG-2 en SLOG-3 systeem 
 

5) In tegenstelling tot werken met een fototoestel, is deze camera gemaakt om te filmen. Hij heeft professionele audio ingangen voor microfoons, is gemaakt om te filmen vanaf de schouder en heeft allerlei ingebouwde hulpmiddelen die een fototoestel niet heeft (voor de kenners: ND-filters, zebra, uitgebreide audio instellingen, peaking, ea) 

meest gebruikte camera op dit moment

Sony A6500

Ik zocht ook naar een tweede B-camera, die toch klein en lichtgewicht was zodat ik hem ook gemakkelijk zelf op een gimbal kon gebruiken. Het is de sony a6500 geworden. Een kleine workhorse uit dezelfde stal dan de fs7. Hij is geen full blown video-camera, maar draait haarscherpe 4K beelden met een bijna perfecte automatische scherpstelling waardoor hij ideaal is voor bewegende shots op de dolly of gimbal. Hij wordt ook vaak ingezet als tweede camera tijdens interviews.

Een klein 4K wondercameraatje

Allerlei

Daarbuiten heb ik een ondertussen al een vrij uitgebreide set van accessories die je nodig hebt om stabiel beelden én goed geluid te produceren. Sony me66 en me64 richtmicrofoons, sony zendmicrofoons, een zoom recorder, een vinten statief voor de fs7 , een velbon videostatief voor de a6500, een zhiyun gimbal een een slider voor de sony a6500, een led lamp voor op de camera en drie aparte lampen om een set te kunnen uitlichten. Natuurlijk kan je niet al je materiaal zelf hebben en voor speciale zaken kan ik beroep doen op mijn uitgebreide netwerk.

statieven-gimbals-sliders-licht en geluid

Please reload